75 wetenschappers blootgesteld aan antrax

20-06-2014 06:42

Tientallen wetenschappers van de Amerikaanse overheid zijn mogelijk blootgesteld aan het gevaarlijke antrax (of miltvuur). Dat kon vermoedelijk gebeuren doordat de onderzoekers van gezondheidsdienst CDC veiligheidsprocedures niet opvolgden, meldden Amerikaanse media vrijdag.

De onderzoekers werkten aanvankelijk in een zwaarbeveiligd laboratorium met de antrax-bacterie, die daar onschadelijk gemaakt had moeten worden. Daarna werden de monsters doorgestuurd naar andere laboratoria. Volgens het CDC was het organisme op dat punt mogelijk nog steeds besmettelijk, waardoor tot 75 wetenschappers met de bacterie in aanraking kunnen zijn gekomen.

Het incident is een blamage voor de autoriteiten, omdat het gezaghebbende CDC wereldwijd een voorbeeldrol heeft. “Dit had nooit mogen gebeuren”, erkende een hooggeplaatste CDC-functionaris, die benadrukte dat er nog geen aanwijzingen zijn dat de betrokkenen ook daadwerkelijk ziek zijn. Toch krijgen zij uit voorzorg behandelingen aangeboden.

Ook de federale recherche FBI zou bij het onderzoek betrokken zijn. “We zijn op de hoogte en werken samen met het CDC”, liet een woordvoerder weten. Er zouden nog geen aanwijzingen zijn dat sprake is van opzet.

(ANP)