CDA: voornemen jihadreis strafbaar stellen

20-06-2014 06:35

Het CDA wil dat het voornemen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie of het deelnemen aan de gewapende strijd strafbaar wordt. Fractieleider Sybrand van Haersma Buma zegt dat vrijdag in de Volkskrant.

Volgens hem vormen Nederlanders die meevechten met de radicale beweging ISIS in Syrië en Irak op dit moment “de allergrootste bedreiging voor de nationale veiligheid”. Er zijn ruim 100 Nederlanders naar de Arabische landen gereisd om aan zijde van opstandelingen te vechten. Van hen zijn er al zeker dertig teruggekeerd.

Naar mening van Buma onderschat het kabinet het probleem. Om de jihadgangers beter in de gaten te houden, wil hij dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD er 50 miljoen euro bij krijgen. Het kabinet heeft een bezuiniging op de diensten al deels teruggedraaid. Ook SP, PVV, D66 en ChristenUnie willen dat de besparing ongedaan wordt gemaakt.

Alle teruggekeerde jihadgangers worden in de gaten gehouden. De politiek en inlichtingendiensten maken zich grote zorgen over de terugkeerders. Buma noemt ze “tijdbommen”.

Vorige maand is een 21-jarige teruggekeerde Syrië-ganger in Nederland opgepakt die wordt verdacht van het voorbereiden van een gewapende overval. Met de opbrengst zou hij de internationale jihad financieel hebben willen steunen. En vorige maand schoot vermoedelijk een teruggekeerde jihadstrijder in het Joods Museum in Brussel vier mensen dood.

(ANP)