Gezondheid speleoloog ‘klein wonder’

20-06-2014 14:11

Het gaat beter dan verwacht met de gewonde speleoloog die bijna twee weken vastzat in een Duitse grot, zo vertelden zijn artsen vrijdag op een persconferentie. In een eerder opgenomen filmpje sprak de grotonderzoeker ook even zelf.

Johann Westhauser (52) werd tijdens een reddingsoperatie van anderhalve week uit de ruim 1100 meter diepe grot getakeld. Donderdag zag hij weer daglicht. Hij is nu aan de betere hand, vertelt de hoofdarts van het ziekenhuis. “We vinden dat hij zich gezien de situatie in een uitstekende toestand bevindt.” Dat is een klein wonder, aldus de medicus.

De artsen rekenen erop dat Westhauser 2 weken in de kliniek blijft en daarna 1 tot 2 maanden moet revalideren. Een operatie is niet nodig en de grotonderzoeker heeft al bezoek gehad van familie.

Toen de eerste reddingswerkers de speleoloog vorige week bereikten, was zijn situatie stabiel en onderweg ging zijn toestand iets vooruit. Tegen het einde maakte hij zelfs grapjes, vertellen de dokters volgens de Salzburger Nachrichten. Bij aankomst bedankte hij de honderden mensen die betrokken waren bij zijn redding.

In het filmpje is duidelijk te zien dat de speleoloog een blauw oog heeft, maar er zijn geen andere verwondingen zichtbaar. Praten gaat hem nog moeilijk af. “Ik wil alle reddingswerkers heel hartelijk bedanken”, zegt hij in de video opnieuw. “Met spreken heb ik nog wat problemen, maar dat zal in de loop der tijd weer beter gaan.”

Volgens de dokters heeft Westhauser een hersenbloeding opgelopen door het gesteente dat van 15 meter hoogte viel. Zijn motorische vaardigheden zijn momenteel aangetast door de zwelling, niet door blijvende schade, benadrukken ze. Ook heeft hij een gebroken schedel en een gebroken jukbeen.

(ANP)