Binnenland

Mogelijk wéér fraude in herzien proefschrift van Karima Kourtit (VU)

20-06-2014 13:39

Update (via ANP): de anonieme klacht tegen Kourtit is binnengekomen via de ombudsman wetenschappelijke integriteit.

In drie artikelen van het herziene proefschrift van Karima Kourtit is mogelijk gefraudeerd met wetenschappelijke data. Een anonieme tipgever heeft dit gemeld bij de Vrije Universiteit (VU) waar Kourtit 25 juni aanstaande zal gaan promoveren. Dit meldt NRC Handelsblad vrijdag.

De anonieme tipgever is dezelfde tipgever die ook de eerste, reeds afgekeurde, versie van Kourtits proefschrift onder de aandacht bracht van een onderzoekscommissie.

Vreemd genoeg zal de promotie van Kourtit op 25 juni aanstaande gewoon doorgaan, ook al zijn acht door haar gepubliceerde artikelen mogelijk niet in de haak. Van deze acht artikelen staan er drie in het proefschrift.

Prof. Nijkamp

Pikant detail is dat de co-auteur van alle acht gewraakte artikelen professor Peter Nijkamp is. Nijkamp was de promotor van de eerste versie van het proefschrift en kwam zwaar onder vuur te liggen, mede door beschudigingen van plagiaat.

Ook zou er zijn gefraudeerd met data in zeven artikelen van prof. Nijkamp met als co-auteur de Turkse econome Tüzin Baycan, gastdocente aan de VU.

NRC heeft de gewraakte artikelen van Kourtit voorgelegd aan diverse hoogleraren en universitaire docenten economie of statistiek. Zij bevestigen allen dat er iets niet klopt aan de data en dat nader onderzoek noodzakelijk is.

Kourtit, Nijkamp en Baycan wilden niet reageren op vragen van NRC Handelsblad.