Kunst

Muziekonderwijs van DJ D-Rok

20-06-2014 15:24

Eens in de zoveel tijd komt er een einde aan een tijdperk. Sms-en is verdreven door appen, dvd’s worden nauwelijks meer verkocht en Spanje kan niet meer voetballen zoals ze dat twee jaar geleden nog wel konden. De vraag of verandering goed of slecht is laat ik aan jullie over, maar de aardverschuiving die recentelijk in Amerika heeft plaats gevonden juich ik alleen maar toe. De Amerikanen hebben namelijk iets dat wij niet hebben: Late Night Talkshows.

Natuurlijk hebben wij ook onze vertaling van avond televisie, zo maakte Robert Jensen carrière als grapjas om elf uur en pikt Humberto Tan langzaam maar zeker de kijkers weg van Pauw en Witteman, maar de Amerikaanse insteek is niet te vinden op de Nederlandse zenders. Naast dat de Amerikaanse shows vooral bekend staan om presentatoren van plastic met flauwe grappen, vooraf besproken interviews en beroemde gasten die altijd wel iets te pluggen hebben, is er nog een factor sterk aanwezig op de Amerikaanse buis. En dat is de muzikale ondersteuning. Dan heb ik het niet over Nick & Simon die een nieuwe single komen spelen omdat die nou eenmaal verkocht moet worden, maar een fenomeen dat wij niet kennen. Dat van de Late Night Band.

Succes van Yorin

Overigens hebben we wel een poging gewaagd. En nog met redelijk succes ook, want van 2002-2004 was Tom Rhodes met de Kevin Masters Show op Yorin te vinden. Met ondersteuning van E-Life groeide de show binnen korte tijd naar een ongekende populariteit op een tijdstip dat niet bekend stond als prime-time. Na drie seizoenen was het echter over, Rhodes werd host bij Yorin travel, en E-Life ging weer muziek maken.

Maar in Amerika bloeit de Late Night-industrie als nooit te voren. Naast veel kleinere shows zijn er een paar grote jongens. Zo staat Paul Shaffer David Letterman al meer dan twintig jaar bij, en was gitarist Kevin Eubanks van 1992 tot 2010 de bandleider bij Jay Leno voor zijn Tonight Show. Maar zoals ik al zei, aan ieder tijdperk komt en einde. Dus ook aan dat van deze twee giganten. Zo stopt Letterman in 2015 en geeft hij het stokje door aan Steven Colbert terwijl Jay Leno er een paar maanden geleden mee stopte. Daarom zal Shaffer binnenkort niet meer te horen zijn en werd er naar een nieuwe huisband gezocht voor de Tonight Show.

Veelzijdige band

En Jimmy Fallon heeft uitstekend gekozen want hij nam de band mee die ook tijdens zijn show op het kleinere netwerk te horen was: The Roots. De reden waarom zijn keuze uitstekend is? Simpel, niet alleen is The Roots een van de strakste bands die er op de aarde rondloopt, ook zijn ze ook capabel om alles, maar dan ook echt alles te spelen. Zo speelde de band onder leiding van Questlove Lyin’ Ass Bitch van Fishbone toen Michelle Bachman te gast was, brengen ze hits ten gehore met speelgoed en bewezen ze dat Miley Cyrus ondanks haar streken echt wel kan zingen. Waar eerdere Late Night Bands vooral voor en na de reclame speelden, is The Roots bij bijna ieder segment te horen. Of het nou een bedje is tijdens de monoloog van Fallon of voor een danswedstrijd tussen twee mascottes, The Roots doet het allemaal. Behalve de immense kwaliteit in de band, is het ook fijn om weer wat meer kleur op tv te horen. En daar bedoel ik vooral mee dat de oude Late Night bands vooral uit witte babyboomers bestonden.

De keuzes van The Roots zijn niet alleen van nu, maar ook veel gevarieerder dan ik ook bij David Letterman gehoord heb. Alhoewel ze nu vooral bezig zijn met hun werk voor de Tonight Show, vonden ze ook nog de tijd om in mei met een nieuwe plaat te komen en om een tour te plannen in de paar weken dat de show van de buis is. The Roots hebben de term huisband een nieuwe wending gegeven, vandaar dat de druk op de schouders voor de nieuwe band van de Late Night show enorm moet zijn. Ik ben in ieder geval benieuwd wie de uitdaging aan durft te gaan.