Reder Sewol ontkent schuld aan nalatigheid

20-06-2014 11:52

De directeur van een rederij in Zuid-Korea ontkent dat hij schuldig is aan de veerbootramp in april waarbij meer dan 300 mensen omkwamen. Kim Han-sik (73) wordt ervan verdacht dat het rampschip Sewol door zijn nalatigheid regelmatig te zwaar beladen werd.

Han-sik en vier collega’s vertelden de rechter in Gwangju vrijdag dat dat niet waar is, meldt persbureau Yonhap. In een ander proces, dat vorige week begon, staat de bemanning in het beklaagdenbankje. De tevens verdachte eigenaar van rederij Chonghaejin Marine is voortvluchtig.

De scheepsramp veroorzaakte maakte veel los bij de Koreanen. Koreaanse media volgen de rechtszaken koortsachtig. Het is daarom nog maar de vraag of de verdachten een eerlijk proces krijgen, vrezen deskundigen.

Een groot deel van de slachtoffers bestaat uit middelbare scholieren op schoolreis. Op verzoek van de bemanning bleven zij aan boord van het zinkende schip, wat hun dood zou betekenen. 12 mensen zijn nog altijd vermist. Duikteams zijn nog steeds naar hen op zoek.

Sinds de ramp zijn Zuid-Koreanen bewuster geworden van (on)veiligheid en (het gebrek aan) nooduitgangen op openbare plekken. Daarom vond vrijdag een nationale rampenoefening plaats: winkels, scholen en kantoren werden om 2 uur ‘s middags massaal ontruimd.

(ANP)