Bernard Wientjes zat als ondernemer in kartel

21-06-2014 13:19

Scheidend voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW is voorheen betrokken geweest bij verboden prijsafspraken van sanitairfabrikanten. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een arrest van het Europees Hof uit september, dat tot nu toe uit de publiciteit is gebleven.

Het vonnis onthult een prominente positie van Wientjes in activiteiten die het Hof in navolging van de Europese Commissie illegaal noemt.

De uitspraak vermeldt dat de Duitse keramiek- en sanitairgigant Villeroy & Boch Wientjes hiervoor de schuld geeft. De fabrikant kreeg een boete van 72 miljoen euro opgelegd.

Wientjes zat in het bestuur van de multinational, tot een maand voor hij in mei 2005 aantrad bij VNO-NCW.

Wientjes zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van het arrest en nooit prijsafspraken te hebben gemaakt en ontkent derhalve alles.

In een interview met de Volkskrant praat Wientjes, al jaren één van de invloedrijkste Nederlanders, over de Nederlandse democratie. Die noemt hij ‘een rommeltje’.

Volgens Wientjes zou een politieke partij minimaal acht zetels moeten halen om in de Tweede Kamer te komen.

Door de verhoging van de kiesdrempel zullen partijen samengaan. “De ChristenUnie zal fuseren met de SGP, GroenLinks gaat op in de PvdA, of in D66.”

Volgens de VNO-NCW-voorzitter wint zo de tegenstelling tussen de verschillende politieke blokken aan helderheid.

Wientjes pleit er in de Volkskrant ook voor om tussentijdse verkiezingen, zoals bij het vallen van een kabinet, in Nederland onmogelijk te maken.

Bernard Wientjes stopt per 1 juli met zijn functie als voorzitter van de werkgeversorganisatie.

Anp/tpo