Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: grootste partijen nog dichter bij elkaar

22-06-2014 09:45

De kleine verschuivingen deze week (pdf) betreffen 4 van de 5 grootste partijen. Daardoor liggen de scores van die partijen nu dichter bij elkaar: D66 gaat er 1 achteruit naar 24. De VVD er 1 vooruit naar 23. CDA blijft op 22. SP gaat er 1 vooruit naar 21 en de PVV 1 achteruit naar 20. Daarmee is de PVV voor het eerst in meer dan 4 jaar de 5e partij van Nederland. De PvdA blijft op 13 staan.

zetels

WK 2014

Omdat op dit moment het WK in Brazilie meer speelt dan de Nederlandse politiek rapporteren we deze week het derde onderzoek over het WK.
Hoewel het oordeel over de wedstrijd tegen Australiƫ beduidend slechter is dan de wedstrijd tegen Spanje blijft Nederland positief over de kansen van Oranje. 46 procent denkt dat we de halve finales halen, 16% denkt dat we wereldkampioen worden. Duitsland acht men de grootste kanshebber (de meting was voorafgaand aan Duitsland-Ghana).

Het is interessant om die verwachting af te zetten tegen het stemgedrag bij de verkiezingen van 2012. PVV-kiezers zijn dan het meest optimistisch over de kansen van Nederland. 60 procent denkt dat we de halve finale halen en 25 procent denkt dat we wereldkampioen worden.

CDA-kiezers zijn het pessimistisch. 33 procent denkt dat we de halve finale halen en 5% dat we wereldkampioen worden. Kiezers van D66 en PvdA zijn minder optimistisch dan kiezers van PVV en SP.

Op zichzelf is het optimisme van de PVV-kiezers interessant, omdat normaliter bij vragen in relatie tot de politiek in Nederland en Europa de kiezers van PVV (en SP) dan meer aan de negatieve/pessimistische kant zitten. Zowel over hun eigen situatie als die over de nationale en internationale situatie.