Politiek

Journalistiek blijkt in Egypte wél een misdaad

23-06-2014 15:56

Vandaag kregen veertien journalisten van de rechtbank in Egypte te horen dat zij toch echt valse informatie hebben verspreid en de inmiddels verboden Moslimbroederschap zouden hebben geholpen. De Australiër Peter Greste en Egyptische Canadees Mohamed Fahmy van Al-Jazeera English moeten nog zeven jaar vertoeven in de beruchte Tora-gevangenis, hun collega Baher Mohamed tien jaar. Elf andere journalisten, waaronder de Nederlandse Rena Netjes, waren Egypte op tijd ontvlucht en kregen allen ook tien jaar celstraf toegewezen op grond van ‘absentie’. Waar de hashtag #FreeAJStaff onder het mom ‘Journalism is not a crime‘ al een half jaar sociale media overheerst, is het ‘free’-gedeelte inmiddels weggevallen. Want journalistiek bedrijven blijkt wel degelijk een misdaad te zijn.

Waanzin

Netjes zelf in haar eerste reactie op Twitter:

 
De Nederlandse freelance journalist Brenda Stoter:

Femke Halsema vindt ook wat, maar heeft blijkbaar geen enkel artikel gelezen:


Egypte-correspondent voor The Guardian Patrick Kingsley:

 
Vroeger werkte Sky News-correspondent Sherine Tadros ook voor Al-Jazeera English:

Internationaal

Er wordt ook veel woede en onbegrip geuit jegens het handelen van de internationale gemeenschap. Alhoewel veel politieke prominenten zich uitspreken tegen het vonnis, is de vraag nog maar of de betrokken landen en de Verenigde Staten daadwerkelijk op gaan treden.


De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken William Hague:

Ook Frans Timmermans sprak zich uit, tweet via BNR-verslaggever Jeroen Stans.

De mooie woorden van de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop kunnen ook niet rekenen op bijster veel bijval.


De broer van de veroordeelde Mohamed Fadhy naar de minister-president van Canada:

John Kerry zei gisteravond nog Egypte’s militaire steun te ontdooien, wat neerkomt op 575 miljoen dollar, op voorwaarde dat president Al-Sisi ‘universele vrijheiden en rechten voor alle Egyptenaren zou nastreven’. 


RTL-nieuws correspondent Roel Geeraedts: