OM: Uitlevering Rwandees toelaatbaar

23-06-2014 12:46

De Rwandees Jean-Baptiste Mugimba (54) mag, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, worden uitgeleverd aan Rwanda. Het OM noemt de uitlevering toelaatbaar. Dat liet het maandag weten tijdens de uitleveringszaak voor de rechtbank in Den Haag.

De autoriteiten in Rwanda hebben om uitlevering van Mugima gevraagd, omdat hij volgens hen leiding heeft gegeven en meegedaan aan vele aanvallen op Tutsi’s in de jaren 90. “Hij heeft zelf ook deelgenomen aan grootschalige moordpartijen”, aldus de Rwandezen.

Mugima onkent zijn bijdrage aan de slachtingen. Hij zegt dat het gaat om “verzinsels” van zijn politieke tegenstanders. Hij was al vertrokken uit de buurt voordat de moordpartijen waaraan hij mee zou hebben gedaan, daar werden gepleegd, verklaarde hij tegen de rechters.

De verdachte woont in Leusden, maar zit nu in de cel vanwege het uitleveringsverzoek. Hij verzet zich tegen zijn overdracht, omdat hij bang is geen eerlijk proces te krijgen in Rwanda. Verder stelt Mugima dat de Rwandese autoriteiten hem vals beschuldigen uit politieke motieven, omdat hij tegenstander is van het huidige bewind van Paul Kagame. Om die reden vreest hij ook voor zijn leven en een onmenselijke behandeling, als hij aan Rwanda wordt uitgeleverd.

Meer dan 800.000 en mogelijk meer dan een miljoen Rwandezen werden in 1994 vermoord. Extremistische Hutu’s hadden het vooral voorzien op de Tutsi’s, die van oudsher een betere positie hadden in de maatschappij. Ook Hutu’s die weigerden hun buren af te slachten moesten dat met de dood bekopen.