VS voeren militaire steun Egypte weer op

23-06-2014 07:10

Egypte heeft onlangs voor honderden miljoenen dollars extra militaire steun gekregen uit de Verenigde Staten. Dat meldt de BBC. De Amerikanen besloten vorig jaar hun omvangrijke steun aan de Egyptische strijdkrachten deels te bevriezen, maar lijken daar nu op terug te komen.

Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onthulden dat anderhalve week geleden zo’n 575 miljoen dollar (circa 423 miljoen euro) is vrijgegeven. Het Amerikaanse Congres zou daar toestemming voor hebben gegeven. De totale omvang van de Amerikaanse militaire hulp aan Egypte bedraagt ongeveer 1,2 miljard dollar.

Washington liet vorig jaar nog weten de geldkraan deels dicht te draaien. Dat gebeurde nadat de gekozen Egyptische president Mohamed Mursi was afgezet door het leger. De Amerikaanse regering drong aan op snelle democratische hervormingen in Egypte. Ook vonden de Amerikanen dat de mensenrechtensituatie in het land moest verbeteren.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) benadrukte zondag in Caïro nogmaals dat alle Egyptenaren recht hebben op universele rechten, zoals vrijheid van meningsuiting. Volgens Kerry zal Washington “het Egyptische volk steunen in de strijd voor de toekomst die het verlangt.”

De minister kwam tijdens een persconferentie terug op een eerdere Amerikaanse toezegging tien gevechtshelikopters te leveren aan de Egyptische strijdkrachten. “De Apaches komen zeer spoedig”, beloofde Kerry. De toestellen zijn bedoeld voor de strijd tegen militante groeperingen op het Sinaï-schiereiland.

(ANP)