Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

24-06-2014 11:02

Wat doe je als je net wat strakker in je vel zit en op het goede pad terecht bent gekomen qua voeding, maar er dan ineens twee weken vakantie voor de deur staan. Anderhalve week zonnig Mallorca en daarna nog een halve week op familiebezoek in (hopelijk ook zonnig) Ierland. Vakantie staat meestal gelijk aan veel en ongezond eten om even heerlijk te genieten en vooral niet aan allerlei regels te hoeven denken. Maar ik zag het niet echt zitten om mijn harde werken van de afgelopen tijd in twee weken ongedaan te maken. Lees in deze blog hoe je op vakantie ook kunt genieten zonder meteen tien kilo zwaarder thuis te komen.

Water is key

Water drinken is natuurlijk sowieso al goed voor je, helemaal als je hele dagen op het strand ligt te bakken en nog wat extra vocht verliest. Nu was ik het de laatste weken ‘van huis uit’ al gewend om alleen nog maar water te drinken en op vakantie had ik dan ook eigenlijk continue behoefte aan water. Waar ik in Nederland tijdens een etentje buiten de deur vaak nog wel voor een ‘frisje’ of een wijntje ging, ging het op Mallorca als vanzelf om bij mijn eten een watertje te bestellen. Meestal kwam men dan met een halve liter, die ik met gemak wegdronk. Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat dit al een mooie basis is om niet tonnetje rond thuis te komen. Als ik dan wel even behoefte had aan wat suikers, dronk ik 1 of twee slokken van manlief zijn colaatje in plaats van er zelf een te bestellen en dit was vaak al genoeg om voldaan te zijn.

Aangezien ik de laatste tijd ook niet meer al te best tegen een wijntje blijk te kunnen (vaak zijn twee wijntjes al genoeg om de ruimte te laten draaien) dronk ik eigenlijk met gemak bijna geen alcohol. Een rood wijntje in anderhalve week, het was lekker en prima zo. Wel heb ik op een avond nog van een lekkere strawberry daiquiri genoten, maar met voor de rest alleen maar water als vochtinname leek me dit een mooie deal.

Geniet, met mate

Natuurlijk wilde ik op vakantie niet alleen op water en droog brood leven, het is ook een tijd om even alle stress van huis en alle regeltjes thuis te laten en lekker te ontspannen en gernieten. Mijn motto was deze week dan ook eigenlijk erg simpel: geniet, met mate. Zo heb ik heus wel in de avond lekker van een pizza genoten of sloeg ik het stokbroodje alioli zeker niet af. Maar tijdens de lunch was het dan meestal tijd voor lekker vers fruit: aardbeien, meloen, ananas, perzik – absoluut geen straf! Met een laat klein ontbijtje wat meestal uit een croissantje en wat scrambled eggs bestond en het fruit in de middag kon er in de avond best een pizza of bord pasta in. Ook ontdekte ik deze vakantie voor het eerst hoe lekker pistache nootjes zijn, dus naast een goede bezigheidstherapie bij het zwembad of op het strand werd dit een gezonde snack voor tussendoor waar ik maar al te veel genoot. Zoals ik eerder al eens tijdens mijn sugarchallenges schreef, genieten kan ook zeker verantwoord en grotendeels suikervrij. Geniet met mate en ga met name op zoek naar gezonde lekkere dingen, ze zijn er genoeg.

Comprise

Een laatste dingetje was voor mij het compromissen sluiten. Zo had ik enorm zin in mijn favoriete ijsje: hazelnoot van de Italiaan. Toen ik voor vriendlief een ijsje ging halen op het strand spiekte ik even snel of ze ook vers schepijs hadden, maar helaas. Ook de waterijsjes waren niet waar ik zin in had en bij het zien van de magnums en andere pakjes boter werd de zin in een ijsje snel bedorven. Zonde vond ik het, om voor iets wat ik niet ontzettend graag wil weer kilo’s aan te komen. Zo besloot ik dat ik best een lekker ijsje mocht op vakantie, maar dan alleen een ijsje (mmm, hazelnoot) waar ik ook echt zin in had. Zo kwam het dat ik terug kwam op het strand met enkel een ijsje voor vriendlief en een fles water voor mezelf.

Wat ik met name heb ervaren op vakantie tot nu toe is dat een gezonde verantwoorde vakantie absoluut geen straf hoeft te zijn. En je mag af en toe best genieten, zo zat ik echt niet met een bord sla bij het avondeten. Daarnaast gingen veel dingen ook bijna vanzelf, en was ik er met name bewust van hoe blij ik was met mijn werk van de afgelopen tijd. Zonde, om dit nu weer binnen twee weken te ruineren. En natuurlijk helpt het ook wel als je bijna continue in je bikini of shorts rondloopt, lekker ieder moment geconfronteerd met de realiteit en dus een extra motivator om te genieten met mate. Ik ben erg blij met deze vooruitgang in mijn levensstijl en het feit dat de sugarchallenge zo’n positieve impact heeft.

Nadja Neeven onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Lotte Besse aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.