Al-Sisi bemoeit zich niet met vonnis Netjes

24-06-2014 11:32

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is niet van plan zich te bemoeien met de veroordeling maandag van een groep journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes. Hij verklaarde dat dinsdag. Al-Sisi zei dat de Egyptische autoriteiten de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht respecteren.

We moeten rechterlijke uitspraken respecteren en ze niet bekritiseren, zelfs als anderen dit niet begrijpen”, zei de president in een toespraak op tv.

De veroordeling van de journalisten, die jarenlange celstraffen kregen, leidde wereldwijd tot grote ophef. Netjes is bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. Zij is in Nederland. De Australiër Peter Greste zit in een Egyptische cel. Hij werkte voor nieuwszender Al Jazeera en kreeg, net als twee anderen, 7 jaar cel. Australië probeert Greste zo snel mogelijk vrij te krijgen, zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop tegen de BBC.

In Londen hebben honderden journalisten dinsdagochtend voor het gebouw van de BBC geprotesteerd tegen de vonnissen. Zij hielden één minuut stilte.

(ANP)