Rechter zet streep door versoberd bajesregime

24-06-2014 11:44

Het versoberde gevangenisregime waarbij gevangenen minder tijd buiten hun cel mogen door brengen, heeft onvoldoende wettelijke basis. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag in een kort geding bepaald. D66 heeft direct een debat aangevraagd met staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) .

De rechter beveelt verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) daarom aan om de versobering van het dagprogramma gedeeltelijk weer terug te draaien. Dit houdt onder meer in dat de gevangenen tenminste 59 uur per week buiten hun cel mogen doorbrengen.

De betreffende aangepaste regeling ging 1 maart in. De regeling houdt onder meer in dat gevangenen buiten de uren die zij aan activiteiten mogen besteden (48 dan wel 43 uur per week), op hun cel moeten blijven. “Voor deze ingrijpende wijziging ontbreekt de vereiste wettelijke basis”, concludeert de rechter.

,,We bestuderen de uitspraak”, aldus een woordvoerder van Teeven dinsdagochtend. D66 wil een debat met Teeven. Kamerlid Gerard Schouw zegt: “D66 vindt het nieuwe sobere regime een onverstandige zet. Dit doet niks voor de resocialisatie van gevangen. Een goed gevangenisregime stoomt gevangenen klaar voor een doorstart in de samenleving zodat ze niet in herhaling vallen. Daar komt nu niks van terecht.”

Schouw maakt zich ook zorgen om de verveling bij de gevangenen: “Het werkt uiteindelijk agressief gedrag in de hand. Deze maatregel is puur een bezuinigingsmaatregel en er is niet nagedacht over de mogelijke gevolgen.”