Rekenkamerbaas Utrecht na twee weken al onder vuur

24-06-2014 10:26

Thérèse van den Hurk, de onlangs benoemde voorzitter van de rekenkamer in Utrecht, ligt in haar tweede week in haar nieuwe functie al onder vuur. Reden hiervoor is de ontslagvergoeding van 320.000 euro na haar ontslag bij haar voormalige werkgever. Dit meldt De Telegraaf.

Begin vorig jaar ging Van der Hurk door de zijdeur af bij de noodlijdende ouderenzorgorganisatie Pieter van Foreest. Ze werd daar beticht van “dictatoriaal leiderschap”, waardoor een onwerkbare situatie was ontstaan.

Van den Hurk heeft intussen een verklaring gestuurd naar Utrechtse gemeenteraad. Ze zegt zich niet in het beeld te kunnen herkennen van het leiderschap bij de zorginstelling. “Medewerkertevredenheid lag tijdens mijn leiderschap op gemiddeld een 7,4. De samenwerking met de raad van toezicht was tot medio 2012 goed. Na wisselingen is daar verandering in gekomen. De Raad van Toezicht heeft in een onzorgvuldig proces toegewerkt naar mijn vertrek,” schrijft ze.

Klaas Verschuure van D66, die destijds ook bij de sollicitatieprocedure betrokken was, is verrast door de aantijgingen en de hoogte van de ontslagvergoeding. “We hebben destijds wel gesproken over een arbeidsconflict, maar dit bedrag en de beschuldigingen kende ik niet,” meldt hij.

Bij GroenLinks is men ook “onaangenaam verrast”. “Als nieuwe voorzitter van de Utrechtse rekenkamer moet er geen twijfel zijn omtrent haar integriteit. We willen nader geïnformeerd worden over de feiten”, zegt fractievoorzitter Heleen de Boer.

Volgende week maandag geeft Van der Hurk tekst en uitleg in de gemeenteraad van Utrecht.