Binnenland

Hoogleraar: ‘VU probeert wetenschappelijke discussie in doofpot te stoppen’

25-06-2014 13:15

De Leidse hoogleraar mathematische statistiek Richard Gill beschuldigt de Vrije Universteit (VU) er van een belangrijke wetenschappelijke discussie in de doofpot te stoppen. Het gaat hierbij om de omstreden promotie van Karima Kourtit. Gill uit zijn beschuldigingen vandaag in een interview met de Volkskrant.

Ook heeft Gill inmiddels het anonieme rapport waarin wordt gewezen op mogelijke datafraude in het oeuvre en in het promotieonderzoek van Kourtit online gezet (pdf). 

Gill was één van enkele experts die de anonieme beschuldigingen aan het adres van Kourtit en de VU moest beoordelen op juistheid. Gill zegt de motieven van de anonieme klager te vertrouwen maar zegt nog steeds te wachten op gegevens van professor Peter Nijkamp (VU), de vroegere en eveneens omstreden promotor van Kourtit voordat hij een oordeel kan vellen.

De reden dat Gill het rapport online heeft gezet is omdat hij in opstand wil komen tegen de handelswijze van de VU. “Het gaat over een inhoudelijke wetenschappelijk discussie die de VU al anderhalf jaar lang in de doofpot probeert te stoppen omdat de naam van een voornaam VU-wetenschapper, Peter Nijkamp, aan de kwestie verbonden is. Dat maakt me boos”, aldus Gill in het Volkskrant-interview.

Ondanks het feit dat er een vermoeden bestaat van zeker drie hoofdstukken met datamanipulatie in het proefschrift van Kourtit, gaat haar promotie toch gewoon door. Volgens de VU heeft ‘een leescommissie er naar gekeken en gezien dat het in orde is’.

Maar volgens Gill is “die leescommissie is helemaal niet onafhankelijk, dat is precies dezelfde groep mensen die in de eerste commissie zat en het later afgekeurde proefschrift van Kourtit prima vond. Bovendien werken al deze mensen nauw samen met Nijkamp, ze publiceren samen, zitten samen in redacties. Het is een schijncontrole.”

In een reactie heeft de VU aan de Volkskrant laten weten zich aan alle regels en afspraken te houden.

De PVV heeft inmiddels laten weten Kamervragen over deze zaak te zullen stellen.

 

Lees ook: studenten boos op Vrije Universiteit.