Kranenbouwers bekeerd tot islam voor klus

25-06-2014 10:37

Medewerkers van kranenbouwbedrijf Rusch zijn bekeerd tot de islam om zo een grote klus in Mekka te kunnen doen. Dit meldt het Financieel Dagblad. Ze kregen hier een vergoeding van 10.000 euro per maand voor.

Het grootste bouwbedrijf van Saoudi-Arabië, de Saudi Binladen Group (SBG), kreeg in eerste instantie de opdracht om een galerij rond de Kaäba in de bedevaartsstad te slopen. SBG klopte vervolgens aan bij het Nederlandse bedrijf. Rusch heeft wereldwijde bekendheid verworven door innovatie sloopoplossingen, die hard nodig zijn, omdat pelgrims op enkele meters afstand van de sloopkogels liepen.

Rusch moest hierop twaalf gekwalificeerde moslims vinden om de machines te kunnen bedienen. Het is voor niet-moslims namelijk verboden in de buurt van de Kaäba te komen. De SBG stelde vervolgens voor om niet-islamitische machinisten en monteurs te bekeren.

Ruud Schreijer, de eigenaar van Rusch, vond uiteindelijk de twaalf mannen voor een vergoeding van ruim 10.000 euro per maand bereid zich te laten bekeren. “Echt Hollandse jongens”, aldus Schreijer tegen het FD. “Eentje is daar zelfs op zijn klompen heen gegaan.” Schreijer zelf wilde geen moslim worden en is dan ook niet bij de werkzaamheden in Mekka geweest.

De werknemers moesten een certificaat halen. “Je prevelt het zinnetje ‘Allah is groot en Mohammed is zijn boodschapper’ en klaar ben je”, aldus een van de monteurs. De SGB heeft vervolgens de visa en werkpassen geregeld. Over vier maanden gaat de groep weer naar Saoudi-Arabië om de klus af te maken.