Afpersingszaak Todd voor de rechter

26-06-2014 07:03

In Amsterdam wijdt de rechtbank donderdag een zogeheten pro-formazitting aan de zaak tegen Aydin C., die onder meer wordt verdacht van het afpersen van tientallen minderjarige meisjes en homoseksuele mannen, in binnen- en buitenland. C. zou zijn slachtoffers hebben gechanteerd met pornografische webcambeelden. Een van zijn slachtoffers zou de Canadese tiener Amanda Todd zijn, die in oktober 2012 zelfmoord pleegde.

Todd zette een paar weken voor haar dood een filmpje op YouTube, waarin ze duidelijk maakt wat haar is overkomen en hoezeer ze daar onder heeft geleden. Het filmpje is miljoenen keren bekeken. Canada heeft te kennen gegeven C. te willen berechten in verband met de dood van Todd. Er ligt nog geen officieel uitleveringsverzoek. C. zal hoe dan ook eerst in Nederland moeten terechtstaan.

Het onderzoek kwam op gang door Facebook, waar verdacht gedrag van Aydin C. werd opgemerkt. Via buitenlandse opsporingsdiensten kwam informatie bij de Nederlandse politie terecht, die vorig jaar september een onderzoek startte. In januari werd de 36-jarige C. in een bungalowpark in Oisterwijk gearresteerd. Sindsdien zit hij vast.

Het onderzoek loopt nog. Het inhoudelijke proces zal pas later plaatsvinden.

(ANP)