Corporaties hadden bizarre sponsorplannen

26-06-2014 13:17

Dat woningcorporaties lang niet altijd helder voor ogen hadden wat precies hun taken waren, werd ook donderdag weer duidelijk tijdens de parlementaire enquête naar het corporatiestelsel. Een toetsgroep van het betrokken ministerie moest namelijk de wonderlijkste plannen afwijzen, zoals de sponsoring van een olifantenparade. Ook was er een corporatie die een aap wilde adopteren.

Weer een ander overwoog festivals te gaan ondersteunen, een collega droeg een voetbalstadion aan en weer een ander een jachthaven. En nog een corporatie wilde zich bezighouden met een weidevogelgebied.

Ton Lensen, voormalig toezichthouder van corporatie Rentree en commissaris bij Woningstichting Geertruidenberg, weet wel een van de oorzaken voor al het corporatieleed van de afgelopen jaren, onder meer veroorzaakt door bazen met erg grootse plannen. “Het zijn allemaal mannen.” En dan ook nog “dominant, solistisch en ambitieus.”

Hij denkt dat het stelsel op zich wel tegen menselijke eigenschappen is opgewassen, maar corporatiebazen moeten wel de juiste houding hebben, goede begeleiding krijgen en voldoende tegenwind.

(ANP)