‘Thaise staatsgreep niet gepland’

26-06-2014 06:49

De militaire staatsgreep vorige maand in Thailand was niet van tevoren gepland. Dat heeft de hoge Thaise generaal Chatchalerm Chalermsukh gezegd tegen de BBC nadat een oppositieleider beweerde dat het leger al jaren sprak over het omverwerpen van de regering.

De generaal zei ook dat de mensen die sinds de staatsgreep vastgehouden worden door het leger goed worden behandeld. Ook zei hij dat de omstreden oud-premier Thaksin Shinawatra en zijn familie terug kunnen keren naar de Thaise politiek.

“Voor zover ik weet was het niet gepland. Als dat wel zo was, zou het onwettig zijn. Als u zich afvraagt waarom de staatsgreep dan zo soepel is verlopen, dat was omdat onze veiligheidstroepen al in Bangkok waren. Dus toen we de staat van beleg afkondigden, waren militairen en politieagenten al samen in het gebied”, aldus generaal Chatchalerm Chalermsukh.

De militairen grepen op 22 mei de macht in het Aziatische land. Ze willen dat de stabiliteit terugkeert in Thailand, na maanden van politieke en sociale onrust. De coupplegers hebben een terugkeer naar een democratie beloofd, maar pas nadat het politieke systeem ingrijpend is hervormd.

(ANP)