VS: Privacy Europeanen gerespecteerd

26-06-2014 08:58

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder heeft zijn collega’s in Europa laten weten dat Washington de privacy van Europeanen op dezelfde manier gaat beschermen als die van Amerikanen. Volgens hem gaat president Obama zijn handtekening zetten onder een wetwijziging die Europeanen voortaan onder de US Privacy Act laten vallen, weet The Guardian.

Als de belofte van Holder bewaarheid wordt, is dat goed nieuws voor inwoners van de Europese Unie én voor Amerikaanse bedrijven. Grote concerns als Apple, Google en Microsoft vrezen in Europa klanten te verliezen als privacy van de Europeanen niet wordt gerespecteerd. Nu is het nog zo dat Amerikanen door de wet worden beschermd voor inlichtingendiensten als de NSA. Pas als er concrete verdenkingen zijn mag informatie worden ingewonnen over een inwoner. Voor buitenlanders gaat die vlieger, nog, niet op en daarom is data van Europeanen niet volledig veilig in de VS.

Eurocommissaris Viviane Reding reageert verheugd op het nieuws. “Maar, woorden betekenen pas iets als ze op papier staan en als ze in wetgeving worden omgezet.” De handreiking van de Amerikanen komt overigens niet alleen door druk vanuit het bedrijfsleven. De privacykwestie dreigde ook een ‘bom’ onder het vrijhandelsakkoord, TTIP, tussen de VS en de Europese Unie te worden.

(BuzzT)