UPDATE: Neergestoken goudinkoper mogelijk vandaag gehoord

27-06-2014 10:25

De mede-eigenaar van de goudinkoopzaak die donderdag werd neergestoken in zijn winkel in Amsterdam-West, spreekt mogelijk vrijdag met de politie. “Als de situatie het toelaat zal cliĆ«nt later vandaag de politie te woord staan“, meldt zijn advocaat Sidney Smeets. Het Openbaar Ministerie bevestigt dit.

De man raakte zwaargewond bij de steekpartij. Een andere man die gewond de zaak uit liep overleed. De goudinkoper is donderdagavond geopereerd en zijn situatie is stabiel. Justitie heeft hem als verdachte aangemerkt voor betrokkenheid bij de steekpartij. Hij is niet aangehouden, zei een woordvoerder.

Dat de goudinkoper nu zelf verdachte is in de zaak, noemt zijn advocaat volgens AT5 ‘zorgvuldig’. “Het is in ieders belang dat het onderzoek zorgvuldig verloopt.” De goudinkoper zou als verdachte ook meer rechten hebben dan als getuige. Zo kan hij nu een beroep doen op zijn zwijgrecht en een advocaat in de arm nemen.

Volgens de advocaat is er sprake van noodweer, mocht het incident inderdaad een overval betreffen, iets wat nog lang niet zeker is.

Update 11.04: De man bij het steekincident om het leven kwam, was een vaste klant. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) betreft het een 49-jarige Amsterdammer.

Update 16.00 Op de deur van de zaak is de tekst geschreven: Hier werkt een held. AT5-verslaggever Annemijn van Hilten twitterde er een foto van: