Rellen in Frankrijk na winst Algerije

27-06-2014 11:12

Nadat bekend was geworden dat Algerije in het WK voetbal doorgaat naar de achtste finales, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag ongeregeldheden uitgebroken in Frankrijk. Vooral in Marseille, Lyon en Roubaix liepen vieringen uit op geweldplegingen, vandalisme en botsingen met de oproerpolitie. De politie verrichtte ongeveer 75 arrestaties.

Enkele duizenden supporters van de Algerijnse ‘Fennecs’ vierden de kwalificatie vreedzaam in de oude haven van Marseille, maar later moest de politie in actie komen tegen enkele honderden relschoppers.

In Roubaix werden auto’s in brand gestoken en zijn zeker vier winkels geplunderd. Twee brandweerlieden raakten gewond. De oproerpolitie kwam in Lyon in actie met traangas om menigtes te verspreiden.

In Frankrijk wonen veel mensen van Algerijnse komaf. Hoeveel is een punt van discussie, maar het gaat om minimaal 3 procent van de bevolking. Frans-Algerijnse immigranten van voor de Algerijnse onafhankelijkheid (1962) en hun nakomelingen worden niet meegerekend. Het aantal illegale Algerijnen wordt geschat op 350.000.

(ANP)