Inzet straatcoaches volkomen nutteloos

27-06-2014 11:58

De inzet van straatcoaches heeft totaal geen effect op het verminderen van jeugdoverlast en werkt soms zelfs averechts. Gemeenten kunnen er daarom beter geen geld in steken. Dit staat in een vandaag uitgekomen rapport, meldt De Telegraaf.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet nu van de Tweede Kamer de inzet van de straatcoaches afraden als hij met burgemeesters overlegt.

In het rapport valt onder meer te lezen: “Geen van de verzamelde stedelijke evaluaties kan hardmaken dat de inzet van de coaches daadwerkelijk leidt tot een afname van (jeugd)overlast,” en “Sommige wijken laten zelfs een toename zien van geregistreerde jongerenoverlast sinds de inzet van de coaches”.

Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) begrijpt niet dat de PvdA de inzet van de coaches desondanks blijft verdedigen. “Blijven ze hier nou alleen achter staan omdat zij daar in de gemeentes zoveel geld aan hebben uitgegeven? Het is wetenschappelijk aangetoond dat het niet werkt”. Eerder stelde Kooiman in een artikel al dat de straatcoaches op zijn minst omstreden zijn.