Weten & Tech

Mans’ Brulding: Bullet

28-06-2014 17:00

1Bulletclassicfront


Misschien moeten de MC veteranen het eens op andere motoren proberen. Aan hun Milwaukee Iron kleeft teveel een helse naam. Hun been over bijvoorbeeld een Yamaha Virago zwaaien schijnt echter een soort heiligschennis te zijn voor echte bikers. Oude staande Britten hebben wel een gedoogde klank, maar klinken te kort. Niet dat Hogs zo betrouwbaar zijn.


Blijven er zo op het oog twee families over als alternatief voor MC vets. De eerste familie woont in Italië, waar gekozen kan worden uit meerdere goedklinkende twin-telgen. Een hiervan ligt echter dwars, wat vervelende kantelkrachten oplevert. Da’s dus geen optie. Een andere, een iets vooroverhellende parallelle twin, is te zeldzaam. Wat die wonderschoon roffelende V-twins overlaat. Dat zijn echter geen bikes, maar ranke, meestal ingekuipte raspaarden waar je gewoon niet relaxt op zit in je gore spijkerbroek.

Ze maken wel nekkids, maar deze vinden ze zelf al monsterlijk. En kijk dan naar de voorvorken! Staan even verticaal als bij de raspaarden, dus er cool achter hangen is er niet bij. Voorvorken dienen loom voorwaarts te wijzen. Elke echte biker wat dat. Natuurlijk kun je alles customizen, maar ja, het blijven sowieso Italianen! Geen eh..oorlogswinnende merken dus.

Dat zit bij de andere familie wel goed. Nou, misschien op de eindoverwinningen na dan. De goedgebekten uit deze familie liggen echter nog dwarser dan de eerder beschreven Italiaan. Beetje een verraderlijk onbetrouwbaar tiep ook. Ze galmen bijvoorbeeld alleen victorie met “Britten, Britten, Britten”. Velen van hen liepen bovendien over, over de Ural naar de Russen. Daar wil je als vaderlandslievende westerse veteraan niet mee geassocieerd worden. Toch?



Classic DeLuxe
1Bulletclassicdeluxe

Classic Military
1Bulletclassicmil


Er is echter een volkomen correct en onbesmet alternatief. Deze ging Indian. Ja, de Indian is wellicht het beste Hog-alternatief, maar is inmiddels nog zeldzamer dan een hellende Italiaan. De geëmigreerde Indian heeft om te beginnen royale roots. Een edele motor dus. Wat je goed hoort. De naam heeft bovendien wel iets voor vets. Tenzij het als binnenkomend klinkt. Verder de ideale bike. Ware het niet dat de muziek in bescheiden eenvoud wordt geproduceerd. Leuk voor een bol, om op te beginnen, maar gevorderden -en zeker veteranen- doen het in meervoud.

Het lijkt me echter niets dat niet in schuurtjes, toch de favoriete bikers hangplek, gecorrigeerd kan worden door er twee samen te voegen op één krukas. Zet de langeslag klankbuizen achter elkaar, zorg dat ze in a-synchrone harmonie op zijn Milwaukee’s gaan lopen, en niemand maakt je leven nog lastig.


In Nederland te vinden bij www.verstegenmotors.nl, waar de foto’s van afkomstig zijn.