Binnenland

Man in rolstoel herhaaldelijk geweigerd in bussen Qbuzz

30-06-2014 19:11

Een man in een rolstoel is vorig weekend geweigerd in bussen van Qbuzz in Groningen, omdat hij in een rolstoel zit. Er is reeds aangifte van discriminatie gedaan tegen Qbuzz.

Halfzijdig verlamd

Meindert Withoff komt oorspronkelijk uit Stadskanaal, maar is jaren geleden geëmigreerd naar Australië. Hij is halfzijdig verlamd en reist zelfstandig tussen Australië en Nederland. Een ritje tussen Groningen en Stadskanaal bleek een veel grotere opgave.

Agressieve chauffeur

Op de heenweg naar een theateravondje werd hij gewon vervoerd, maar op de terugweg weigerde de chauffeur hem mee te nemen, zogenaamd omdat hij in een elektrische rolstoel zit en deze niet mee mogen in de bussen. Een vriendin van Withoff bemoeide zich met de kwestie en werd agressief toegesproken door de chauffeur. Ook zou hij haar hebben beklemd tussen de deuren van de bus.

Aangifte wegens discriminatie

Withoff kon niet meer thuiskomen en moest onderdak zoeken in Groningen. De dagen na het voorval is hij nog weer meerdere malen geweigerd door chauffeurs van Qbuzz. Qbuzz heeft tegenover RTV Noord gereageerd op het verhaal en uitgebreid excuses aangeboden. Toch heeft de vriendin van Withoff aangifte gedaan wegens discriminatie.

Update 19.32 Ook in Lelystad een soortgelijk bericht. Een vrouw met een burka is tot twee keer toe geweigerd in een bus. De buschauffeur zou haar hebben gezegd dat hij “in zijn bus de baas is”. Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heeft een klacht ingediend bij Arriva. De busorganisatie heeft met de buschauffeur gesproken en hij heeft zijn excuses aangeboden. Het bureau wil de excuses zwart op wit hebben en een gesprek met de chauffeur, anders zal het aangifte doen wegens discriminatie.