NvJ: Gemengde gevoelens bij overname Mecom

30-06-2014 10:44

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft gemengde gevoelens bij de voorgenomen overname van Mecom door De Persgroep. Het is goed dat een uitgeverij de koper is en niet één of andere investeringsmaatschappij, maar we maken ons grote zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en de journalistieke pluriformiteit, aldus dagbladsecretaris Annabel de Winter.

Maandag werd bekend dat De Persgroep (onder meer de Volkskrant, Trouw en het AD) voor 245 miljoen euro het Britse Mecom wil overnemen. Mecom is het moederbedrijf van uitgeversconcern Wegener.

Ronduit verontwaardigd is de NVJ over de manier waarop het nieuws maandag naar buiten kwam. “We zijn onaangenaam verrast dat we het, als bewaker van de persvrijheid en pluriformiteit, uit een persbericht hebben moeten vernemen”, zei De Winter. “Ik begrijp best dat ze voorzichtig zijn als het gaat om beursgenoteerde bedrijven, maar ze hadden ons gewoon even op de hoogte moeten brengen.” Omdat De Persgroep en Mecom maandag al zo nadrukkelijk een overnameprijs noemden, lijkt de zaak volgens haar “in kannen en kruiken”.

De NVJ is bang dat de overname niet alleen slecht uitpakt voor vast personeel maar vooral ook voor zzp’ers en freelancers. “Er is straks nauwelijks nog concurrentie en freelancers hebben meerdere opdrachtgevers nodig om hun werk te kunnen doen en een goed inkomen te hebben.”

(ANP)