Amsterdam herdenkt afschaffing slavernij

01-07-2014 06:42

Bij het nationaal slavernijmonument in Amsterdam is dinsdag de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden. Het is deze dag 151 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniƫn in de West. Onder anderen vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan houden een toespraak.

De bijeenkomst in het Oosterpark wordt dit jaar bijgewoond door de commissie van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar discriminatie van mensen met een Afrikaanse achtergrond. Een van de leden van dit team is VN-functionaris Verene Shepherd, die vorig jaar kritiek uitte op het fenomeen Zwarte Piet. De commissie bezoekt ons land deze week en heeft na de herdenking een gesprek met de burgemeester.

De ceremonie begint om 13.00 uur en duurt ongeveer een uur. Daarna begint het Keti Koti Theater, dat een overgang vormt naar het gelijknamige festival dat later op de middag begint. Hier vieren de bezoekers met muziek, dans en debat dat de ketenen verbroken zijn.

(ANP)