Buitenland

Einde Luchtmacht missie Afghanistan

01-07-2014 18:00

1F16laatstevluchtafghfront

Na twaalf jaar van onafgebroken aanwezigheid boven Afghanistan ter ondersteuning van de ISAF-missie, werd het operationele tijdperk gisteren afgesloten door KLu F-16s van de Air Task Force op Mazar-e-Sharif. Daar wordt nu ingepakt om weg te gaan.

Bij Defensie een uitgebreid overzicht van de Luchtmachtoperaties voor- en boven Afghanistan. Onderstaand een greep hieruit.


Lange armen F-16

De missies van de vier tot zes F-16s die tussen oktober 2002 en oktober 2003 opereerden vanaf Manas in Kirgizië waren de langste F-16 gevechtsmissies, met een gemiddelde duur van 5.75 uur. Aanvankelijk ter ondersteuning van Operation Enduring Freedom (OEF) werden er verkenning- en close air support vluchten (‘sorties’) gemaakt ter ondersteuning van de coalitietroepen.

Secties van twee F-16s vlogen eerst circa duizend kilometer naar hun operatiegebied boven Afghanistan, waar ze in de lucht een of twee keer bijgetankt werden (tot april 2003 ook door een KLu KDC-10) om zo’n drie uur rond te kunnen blijven cirkelen (‘loiter’), klaar om luchtsteun te verlenen aan grondtroepen onder vuur. Luchtsteun in de vorm van verkenning, het lanceren van AGM-65 Maverick lucht-grond raketten of het droppen van GPS- en lasergeleide bommen.



Iljoesjin 76
Ilushin76

Helikopter inzet

Zowel de Apache, Chinook als Cougar zijn korter of langer ingezet in Afghanistan. Bij operaties gingen meerdere heli’s verloren of raakten beschadigd. Niet altijd door vijandelijk vuur. In 2006 blies een taxiënde door de NATO ingehuurde Iljoesjin 76 op de basis Kandahar een Nederlandse AH-64 Apache omver.


KDC-10 en C-130 inzet

Gezien het geringe aantal van beide typen konden de KDC-10s (2) en C-130s (2-4) niet permanent door de Luchtmacht worden ingezet voor de lange vluchten van- en naar Afghanistan, of operaties aldaar. Toch vlogen ze talloze uren voor de ISAF-missie. Trapte een KDC-10 de Nederlandse inzet boven Afghanistan af, het zal wellicht een C-130 zijn die er als laatste vertrekt om het operationele tijdperk volledig af te ronden.



Turbulent tanken boven Afghanistan