NZa hield zich niet aan geldende regels rond fraude

01-07-2014 07:36

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de fraudezaak van het St. Antonius-ziekenhuis niet volgens de geldende regels voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM). Dat blijkt uit antwoorden van ministers Schippers (VWS) en Opstelten (Justitie), meldt RTL Nieuws.

Volgens de ministers komt dit door een ‘in de praktijk gegroeide werkwijze’ waarin Justitie niet meer altijd het laatste woord heeft over de aanpak van strafbare feiten. De bewindslieden suggereerden vorige week nog dat de affaire in goed overleg met het OM was besproken. Nu erkennen zij dat het plan van de NZa om een boete op te leggen niet is aangemeld, zoals is voorgeschreven.

Het St. Antonius kreeg begin dit jaar een boete van ruim 2 miljoen euro opgelegd in verband met declaratiefraude van 25 miljoen. Omdat er in strijd met protocollen en regelgeving werd gehandeld, kon het ziekenhuis uiteindelijk niet strafrechtelijk worden vervolgd. In de brief stellen de bewindslieden dat de gang van zaken gerechtvaardigd is omdat de NZa geen aanwijzingen vond dat de declaratiefraude met opzet plaats vond.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de zaak.

(ANP)