Oud-president Sarkozy opgepakt voor verhoor

01-07-2014 08:40

In Frankrijk is voormalig president Nicolas Sarkozy door de politie aangehouden voor verhoor. Hij zou zich zelf hebben gemeld bij de politie in Nanterre. Dit melden verschillende media. Gisteren werden zijn advocaat en twee bevriende procureurs al opgepakt.

De politie zou Sarkozy willen horen in een zaak rond omkoping en schending van het onderzoeksgeheim. Sarkozy zou via zijn advocaat Thierry Herzog geprobeerd zou hebben om informatie in te winnen bij één van de twee aangehouden procureurs, Gilbert Azibert, over een onderzoek dat tegen hem liep. In ruil zou Azibert een prestigieuze functie beloofd zijn.

Eerder werd al bekend dat de politie de telefoon van Sarkozy had afgeluisterd in verband met een onderzoek naar een mogelijke financiering van diens verkiezingscampagne in 2007 door de Libische ex-dictator Khaddafi.

Sarkozy’s naam is vaker in beeld geweest bij corruptiezaken. Hij zou eerder in een andere affaire geld voor zijn verkiezingscampagne van de steenrijke en demente L’Oréal-erfgename Bettencourt hebben afgetroggeld.

De aanhouding is slecht nieuws voor de partij van Sarkozy, de conservatieve UMP. De oud-president zou zich weer verkiesbaar willen stellen voor de komende presidentsverkiezingen.