Porosjenko verlengt bestand niet

01-07-2014 07:17

President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft maandagavond besloten het staakt-het-vuren in het oosten van het land niet te verlengen. Dat heeft het bureau van de president bekendgemaakt. Het bestand tussen de regering en pro-Russische separatisten, dat vrijdag nog met 3 dagen werd verlengd, liep om 21.00 uur (Nederlandse tijd) af.

Porosjenko stelt dat de wapenstilstand is mislukt vanwege “criminele activiteiten” van de rebellen. Het Oekraïense leger zal vanaf vandaag dan ook nieuwe operaties uitvoeren tegen de pro-Russische separatisten in het oosten. “We zullen aanvallen en ons land bevrijden. Dat is ons antwoord op terroristen”, liet de president weten.

Overleg

De presidenten van Rusland en Oekraïne streefden maandag nog naar verlenging van het staakt-het-vuren. Vladimir Poetin en Porosjenko hadden daarover telefonisch overleg met de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Schendingen

Het bestand, dat op 20 juni van kracht werd, heeft weinig effect gehad. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan dat ze het hebben geschonden. Sinds de wapenstilstand zijn volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken 27 Oekraïense militairen omgekomen. Vijf militairen kwamen in het weekend bij beschietingen van controleposten in de opstandige stad Slovjansk om het leven. In de stad Donetsk kwam een cameraman van de Russische staatstelevisie om het leven.