Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook

01-07-2014 07:08

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van maandag op dinsdag tientallen doelwitten op de Gazastrook aangevallen. Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gezegd.

Ooggetuigen spreken van meerdere explosies. Volgens eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen. Wel doodde het Israëlische leger een Palestijn bij een militaire operatie in de stad Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.

De aanvallen kwamen enkele uren nadat de drie tieners die sinds 3 weken vermist waren, dood werden gevonden in de buurt van de stad Hebron. Volgens bewakers van de Palestijnse beweging Hamas zijn meer dan 40 luchtaanvallen uitgevoerd. De aanvallen waren gericht tegen militaire voorzieningen van onder meer Hamas. Die waren al geëvacueerd.

Het Israëlische leger liet ook weten dat vanaf de Gazastrook een raket is afgevuurd. “Terwijl burgers lagen te slapen, hebben Gaza-terroristen een raket afgevuurd op Israël”, zo tweette Defensie.

Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering en dood van Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19). Twee inwoners van Hebron die lid van Hamas zijn, zouden de jongens hebben gekidnapt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft met harde actie gedreigd en gezegd dat “Hamas zal boeten”. Een woordvoerder van Hamas liet daarop weten dat “de poorten naar hel open zullen gaan als Netanyahu een oorlog begint op de Gazastrook”.

De Palestijn die in Jenin werd gedood, was volgens het leger lid van de Palestijnse beweging Hamas. Het leger was naar de Palestijnse stad gegaan om terroristische activisten op te pakken. Soldaten openden het vuur toen een Palestijn een bom naar hen gooide.