Dominee twijfelt aan bekeerde asielzoekers

02-07-2014 07:50

De Nederlandse kerken worstelen met een groeiend aantal asielzoekers dat zich wil laten dopen. Velen van de ongeveer 250 per jaar doen dat met de juiste motieven, een stevig aantal ook omdat ze als bekeerling kansrijker zijn voor het krijgen van een verblijfsvergunning. Dat schrijft het AD.

Witwasprocedure voor asielzoekers

In de dinsdag verschenen brochure ‘In goede aarde’ worden kerken voorgelicht over het handelen bij een doopverzoek. “We willen geen witwasprocedure voor verblijfsvergunningen”, zegt directeur Jan Pieter Mosterd van de Stichting Gave, die de brochure heeft uitgebracht. Kerken wordt geadviseerd zorgvuldig te zijn en de tijd te nemen.

Twijfelgevallen

Asieladvocaat Frank van Haren heeft naar eigen zeggen in 34 jaar heel wat twijfelgevallen zien langskomen. “Asielzoekers die tijdens hun verhoor heel weinig wisten van het geloof. Maar het is niet aan mij om hun motieven bloot te leggen, om te checken of ze wel actief zijn geweest in bijbelclubjes”, aldus de raadsman.

Schijnhomo’s

Directeur Jan Pieter Mostert van de Stichting Gave stelt dat het bij asielzoekers overigens niet alleen gaat om schijnbekeringen. “Bij het COC hebben ze een vergelijkbaar probleem. Je hebt ook schijnhomo’s, omdat er landen zijn waar die hun leven niet zeker zijn. Hetzelfde opportunisme, vaak voortgekomen uit radeloosheid.”

Bekeerden hebben bij overtuiging van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) meer kans in Nederland te mogen blijven, omdat het voor christenen gevaarlijk is om terug te keren naar landen als Iran en Afghanistan.