Politiek

Ella Vogelaar (PvdA) gaat los op Wouter Bos (PvdA)

02-07-2014 13:54

Voormalig minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) was bij het aantreden van het kabinet-Balkenende IV begin 2007 onaangenaam verrast toen ze merkte dat haar in het regeerakkoord geen eigen budget was toebedeeld voor wijkenaanpak. “Ergens een speerpunt van maken met een lege portemonnee is lastig”, zei ze woensdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Die onderzoekt het corporatiestelsel op zich en wat er afgelopen jaren misging in de corporatiewereld. 

Vogelaar had een heel andere lezing dan toenmalig minister van Financiën Wouter Bos, die eerder op de dag door de commissie werd verhoord. Bos (indertijd ook PvdA-leider) veegde de vloer aan met Vogelaar, omdat ze in haar poging geld los te peuteren voor wijkenaanpak haar mandaat overschreed en steeds partij koos voor de woningcorporaties.

Maar volgens Vogelaar kreeg ze van haar partijgenoot Bos geen enkele steun bij haar zoektocht naar geld voor de wijken. “Het was steeds touwtrekken en bakkeleien.”

Vogelaar betwijfelde ook of het gat van 1 miljard euro in de begroting voor woningbouwbeleid het gevolg was van een ambtelijke rekenfout in de kabinetsformatie, zoals Bos tegenover de enquêtecommissie verklaarde.

Vogelaar hield tijdens haar verhoor ook de mogelijkheid van een bewuste keuze open. Volgens Bos was het financiële gat overigens een probleem voor hemzelf als minister van Financiën, en niet voor Vogelaar.

Vogelaar ontkende niet dat ze in een gesprek met Bos en de topman van corporatiekoepel Aedes één lijn trok met de laatste. “Dat zei iets over de goede samenwerking van Bos en mij, zal ik maar eufemistisch zeggen”, aldus Vogelaar.

Het vertrouwen tussen Bos en Vogelaar raakte uiteindelijk helemaal stuk. In november 2008 trad zij af. Dat gebeurde volgens Bos nadat ze in een debat over corporatie Woonbron en haar stoomschip Rotterdam Kamerleden had “geschoffeerd”.

Vogelaar gaf toe dat ze in dat debat onverstandige dingen heeft gezegd, maar volgens haar zocht Bos “een stok om de hond te slaan”.
“Hij vond me een lastige tante.”

Anp

 

Lees ook: ‘Wouter Bos (PvdA) gaat los op Ella Vogelaar (PvdA)