‘ICT gemeente Den Haag lek als een mandje’

02-07-2014 11:58

Een buitenstaander kan naar verluidt vrij simpel op het interne computernetwerk van de gemeente Den Haag komen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Haagse Rekenkamer. Als iemand eenmaal binnen is, heeft diegene toegang tot allerhande gevoelige gegevens.

De problemen zijn inmiddels voor een deel verholpen, maar het interne netwerk blijft “een kwetsbare schakel in de beveiliging”, stelt het rapport.

Persoonsgegevens

De onderzoekers kwamen onder meer bij de persoonsgegevens (naam, burgerservicenummer, administratienummer) van ruim 690.000 mensen. Ook konden ze bij scans van zeker twee identiteitsbewijzen. “We hebben niets gedaan, maar we hadden bestanden in de administratie kunnen aanmaken, verwijderen en wijzigen. Stel je voor dat je zulke gegevens hebt. Dan kun je leningen aangaan en wat al niet meer. Alles gaat tegenwoordig digitaal”, aldus de voorzitter van de Haagse Rekenkamer, Watze de Boer, in een toelichting.

Er zijn overigens geen aanwijzingen gevonden dat kwaadwillenden ook echt bij de persoonsgegevens zijn geweest.

De gemeentelijke systemen moeten veel beter in de gaten gehouden worden om misbruik te voorkomen, zo vindt de Rekenkamer. De Boer: “Je moet direct signaleren wat er op je netwerk gebeurt en een plan van aanpak hebben als er iets aan de hand is. Dat is veel verstandiger dan de voorkant van je huis helemaal dichttimmeren, want dan kun je zelf ook niet meer naar binnen.”