Amsterdam moet vergunning Keti Koti festival herzien

03-07-2014 13:11

LET OP! DIT IS SATIRE! DIT KAN ZEER KWETSEND ZIJN EN WORDT MAAR AL TE VAAK VOLLEDIG VERKEERD BEGREPEN EN VOOR DE REALITEIT AANGEZIEN! NOGMAALS: HET ONDERSTAANDE IS SATIRE! MOCHT U ZICH NA LEZING VAN DIT ARTIKEL TOCH GEKWETST VOELEN DAN KUNT U VOOR NAZORG TERECHT BIJ DE PUBLIEKE OMROEP.

 

De gemeente Amsterdam moet de vergunning voor het Keti Koti festival van dit jaar herzien. Het besluit over het feest ter ere van afschaffing van de slavernij moet over, omdat belangen van tegenstanders van het feest niet goed afgewogen zijn. Dat oordeelde de rechtbank donderdag in een bodemprocedure over de vraag of de vergunning voor het feest geweigerd had moeten worden.

Volgens tegenstanders is het feest discriminerend en kwetsend voor blanke mensen, omdat er een karikaturaal beeld van blanken wordt geschetst dat stereotypen en vooroordelen in stand houdt.

Archetypen

“Alle blanke figuren die tijdens Keti Koti opgevoerd worden, zijn slechte, machtsbeluste, overheersende en gewelddadige archetypen, die als tegenhanger van de geknechte, maar goedhartige zwarten worden gebruikt”, aldus kunstenaar Quintijn Gaarlo, die al jaren strijdt tegen discriminatie en stereotypering van blanken. “Een kleine groep
blanke mensen heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan die vreselijke slavernij, maar dat zegt helemaal niets over ‘alle blanken’. Laat staan alle blanken die vandaag, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, leven.”

De rechter vond niet dat er sprake was van discriminatie, maar gaf de “blanke eisers” wel gelijk in hun argument dat “de negatieve stereotypering op de blanke mens”, leidt tot een inbreuk op hun privéleven. Daarmee is door het Keti Koti feest artikel 8 van hetEuropees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden.

Reactie Van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen. Amsterdam gaat de uitspraak van de bestuursrechter zorgvuldig bestuderen, liet de gemeente in een eerste reactie weten.

 

Dit was SATIRE. Een veel gebruikte stijlvorm binnen SATIRE is de overdrijving en de ironie. Voor meer informatie over het gebruik van ironie op internet kunt u terecht bij Max Pam.

Foto: Maarten Brante.