Politiek

In ‘t Veld (D66) krijgt gelijk van EU-hof

03-07-2014 10:34

D66-Europarlementariër Sophie In ‘t Veld heeft gelijk gekregen van het EU-hof in haar verzoek tot meer openheid over bepaalde vertrouwelijke documenten.

In ‘t Veld ligt al jaren in de clinch met de EU-lidstaten over de inzage van bepaalde documenten. Het gaat haar hierbij in het bijzonder om onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten over het verstrekken van bankgegevens van Europese burgers. Vanwege de terrorismebestrijding vragen de Amerikanen deze gegevens op. Hiervoor is een akkoord met de EU (het zogenoemde SWIFT-akkoord) gesloten.

De lidstaten gaven In ‘t Veld een deel van het document, maar censureerden dit flink. Daarop ging de politica naar het EU-hof. Hier kreeg ze gelijk van de rechters, maar de lidstaten tekenden beroep aan.

De rechters oordeelden toen dat de lidstaten niet alles uit het gevraagde document hoefden te onthullen. Maar de landen moeten wel aangeven waarom ze bepaalde passages niet willen onthullen. Volgens de lidstaten zou het (volledig) vrijgeven van het advies de internationale betrekkingen schaden.De rechters vonden die redenering te vaag, te algemeen en te weinig onderbouwd. Daar gaat het EU-hof nu in mee.

Het vonnis, waartegen geen verder beroep tegen mogelijk is, betekent overigens niet dat In ‘t Veld het document ook daadwerkeijk krijgt. De lidstaten zullen daar opnieuw een beslissing over moeten nemen, rekening houdend met dit vonnis.