Volop misbruik bij sportclubs

03-07-2014 14:00

Van alle jongeren die lid zijn van een sportclub krijgt bijna een op de acht (12 procent) te maken met, soms ernstig, seksueel overschrijdend gedrag. Het gaat hierbij om seksueel getinte opmerkingen, maar ook om ‘lichamelijke aanrakingen’. Ongeveer één procent is slachtoffer van een verkrachting, nog eens anderhalf procent van een poging daartoe.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 4053 volwassen Nederlanders en Vlamingen, dat is verricht door de vier Belgische universiteiten de Universiteit van Antwerpen, KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. In Nederland is sportkoepel NOC*NSF medefinancier van het onderzoek.

De deelnemers werd gevraagd naar hun jeugdervaringen in de periode 1980-2000. Over de huidige cijfers kan niets worden gezegd. “We vonden het onmogelijk om kinderen zelf te bevragen over mogelijk traumatiserende gebeurtenissen in de sportomgeving. (…) Er zit dus vertraging op de cijfers.”

Veel sportbonden zouden volgens de onderzoekers inmiddels initiatieven hebben genomen om misbruik en wangedrag tegen te gaan.