VS: strengere veiligheidsmaatregelen Europese luchthavens

03-07-2014 08:20

De Amerikaanse regering wil verscherpte veiligheidsmaatregelen op bepaalde buitenlandse luchthavens waar rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken. Dit heeft het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid woensdag gezegd in een verklaring.

Eerder op de dag was van Amerikaanse officiële bronnen vernomen dat de VS bij Europese landen aandringen op verscherping van de veiligheidsmaatregelen op luchthavens in Europa. Het kabinet-Obama vreest dat jihadisten proberen aan boord van vliegtuigen te komen met bommen die moeilijk op te sporen zijn.

Het Nusra-Front in Syrië en Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) in Jemen zouden werken aan bommen die geen metaal bevatten. Radicale moslims met Europese paspoorten die in de regio hebben gevochten, zouden kunnen proberen die aan boord van Amerikaanse of Europese vliegtuigen te brengen. Momenteel zijn naar schatting 80 mensen uit Nederland in Syrië en Irak om mee te doen aan de jihad, zo meldde de AIVD eerder deze week.

De onderhandelingen met Europese regeringen zijn discreet gevoerd, kennelijk om onrust te voorkomen. Volgens het Amerikaanse ministerie wordt geprobeerd hinder voor reizigers door de niet nader genoemde maatregelen zo veel mogelijk te voorkomen.

De beveiliging van vluchten van Schiphol naar bestemmingen in de Verenigde Staten is al erg goed. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag in reactie op het verzoek van de Amerikanen, om verscherpte veiligheidsmaatregelen op luchthavens waarvandaan rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken.

Dat het Amerikaanse verzoek ook aan Nederland is gedaan, kan de woordvoerder niet bevestigen. Wel geeft hij aan dat Nederland constant met andere landen contact heeft over de veiligheidssituatie en ontwikkeling daarvan. Uit veiligheidsoverwegingen kan de NCTV daar inhoudelijk niets over zeggen.

(ANP)