Binnenland

Extreem rechts maakt historisch accurate herdenking Market Garden onmogelijk

04-07-2014 10:09

Uit vrees voor de komst van rechts-extremisten is de politie tegen het dragen van historische Duitse uniformen tijdens de grote herdenking van Market Garden in september. De Brabantse politie zal burgemeesters negatief adviseren als deelnemers van plan zijn om Duitse legerkleding te dragen. 

Voor het eerst in 20 jaar wordt weer een grootse herdenking van het beroemde geallieerde offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog gehouden.

Een stoet van 350 historische militaire voertuigen trekt in een week in september van de Belgische grens via Eindhoven naar Nijmegen.

In Veghel wordt een groot basiskamp opgericht met legertenten zoals dat er in 1944 ook uitzag. De organisatie houdt rekening met 1 miljoen bezoekers.

Er bestaan groepen mensen die de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog zo echt mogelijk willen naspelen, inclusief Duitse uitbeelding.

De organisatie van de herdenking reageert vrijdag gelaten op het standpunt van de politie en zegt dat het geen hard punt is. “Iedereen weet dat het gevoelig ligt. Dit is Nederland in de 21e eeuw. Misschien komt er een tijd dat het wel kan.”

Er is tot dusver niemand die teleurgesteld moest worden, aldus een woordvoerder.

Burgemeester Lex Roolvink van Grave vindt het desondanks moeilijk om uit te leggen dat hij de ene groep moet weigeren en de andere niet.

De Udense burgemeester Henk Hellegers is niet van plan om eventuele lokale initiatieven te verbieden, kondigde hij aan.

Tijdens operatie Market Garden landden duizenden troepen in bezet Nederland om bruggen te veroveren en vanuit het zuiden het land te heroveren. De operatie mislukte. Duizenden burgers en militairen verloren het leven.

Anp