Binnenland

VN: Te weinig aandacht voor koloniale tijd en slavenhandel

04-07-2014 13:59

In het Nederlandse onderwijssysteem wordt niet genoeg aandacht gegeven aan de koloniale tijd en slavenhandel. Dat concludeert de Werkgroep van Experts op het gebied van Mensen van Afrikaanse Afkomst van de Verenigde Naties. De expertgroep bezocht Nederland de afgelopen dagen en presenteerde vrijdag in Den Haag zijn eerste bevindingen.

Goede stappen tegen racisme

Voorzitter van de werkgroep Mireille Fanon-Mendes-France benadrukte dat de Nederlandse overheid goede stappen zet om racisme tegen te gaan. Maar de samenleving heeft weinig oog voor mensen die zich gediscrimineerd voelen, vindt de werkgroep. Die is dan ook verbaasd dat het sinterklaasfeest door veel mensen niet als racistisch wordt ervaren.

Te weinig aandacht voor koloniale tijd

Volgens Verene Shepperd, die vorig jaar veel kritiek uitte op het sinterklaasfeest en het fenomeen Zwarte Piet, ontbreekt het veel mensen aan kennis over het koloniale verleden van Nederland. De werkgroep ziet bijvoorbeeld dat scholen, middelbare scholen en universiteiten te weinig aandacht geven aan slavenhandel en de koloniale tijd. “Het gebrek aan kennis voedt racisme en intolerantie”, aldus Shepperd.

ANP