Pietengilde dreigt ook met rechtszaak

04-07-2014 06:49

De voorstanders van Zwarte Piet, verenigd in het Pietengild, dreigen op hun beurt ook naar de rechter te stappen, nadat de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat Zwarte Piet ‘een negatief stereotype’ is. Dat meldt het AD.

“Ik kan me niet voorstellen dat een groep van zo’n 1500 tegenstanders een diepgewortelde traditie om zeep kan helpen”, aldus Harold Verwoert van het Pietengilde. “Ik denk dat wij bij de rechter ook kans maken, als het bijvoorbeeld gaat om de vrijheid van meningsuiting of vrijheid van demonstratie.”

Verwoert heeft de afgelopen weken naar eigen zeggen ‘een complotgevoel’ gekregen. Hij wijst erop dat het ‘toch wel heel vreemd’ is dat in één week het College voor de Rechten van de Mens, de rechtbank en Verene Shepherd, de omstreden VN-gezant, zich tegen Zwarte Piet uitspreken.

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan was na de uitspraak donderdag ‘nauwelijks opgelucht’. Tijdens een persconferentie stelde hij dat het nu misschien nog wel moeilijker wordt de hele Pietenkwestie te belslechten. “Ik heb vandaag al veel mails gehad van Amsterdammers die er juist boos over zijn,” zei Van der Laan.