Polderjihadisten: ‘Laat ons toch gaan!’

04-07-2014 09:40

De Nederlandse jihadisten die momenteel in Aleppo verblijven, hebben een opmerkelijke oproep gedaan. Woordvoerder Abu Mohammed, die ook de documentaire ’Oh, Oh, Aleppo’ maakte, stelt dat de Nederlandse overheid Syriëgangers niet moet tegenhouden, maar hen de kans moet geven hun paspoort in te leveren en te vertrekken naar het oorlogsgebied. Dit schrijft De Telegraaf.

“Jongens mogen niet weg van de Nederlandse overheid en worden teruggestuurd. Maar zij willen vrijwillig afstand nemen van hun Nederlandse nationaliteit, áls zij in ruil daarvoor onbelemmerd weg mogen naar bijvoorbeeld Syrië. De Nederlandse overheid houdt hen vast in Nederland en vervolgens wordt er over die jongens geklaagd,” zo stelt de jihadist.

Freelancers

Mohammed zegt verder zich, na zijn training, nu voor te bereiden op een grote veldslag. Volgens hem zijn de Nederlandse strijders geen onderdeel van ISIS of Al-Nusra. “Ik ben hier samen met nog wat Nederlandse en Engelse jongens als freelancers. We hebben geen leider, maar we doen met verschillende groepen mee. Momenteel zijn we onafhankelijk.”

Jaloers

De geheime dienst AIVD maakte eerder deze week bekend dat er veertien Nederlandse jihadstrijders zijn omgekomen. Dit vervult hem met “jaloezie”. “Ik ben jaloers op ze. Dat is het hoogste wat iemand kan bereiken in de islam: het martelaarschap. Deze jongens hebben een enkeltje geboekt naar Syrië en het einddoel was om het martelaarschap te verkrijgen…ik ben jaloers op ze.”

Aanslagen in Nederland

De Syriëganger ontkent dat Nederlandse jihadisten in Nederland aanslagen willen plegen, waar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) Dick Schoof en de geheime dienst AIVD voor vrezen. “Ik heb hier nog nooit van jongens gehoord dat zij in Nederland iets willen gaan doen. Als wij dat hadden gewild, waren we niet naar Syrië gegaan. Dan hadden we dat wel eerder gedaan. Maar onze doelen, onze interesses liggen daar niet. Wij zijn hier gekomen om de moslims hier te helpen en de islamitische staat te verwezenlijken. Wij strijden voor de islamitische wetgeving en de islamitische staat.”

Kogel in mijn hoofd

Abu Mohammed stelt ook dat er met twee maten gemeten wordt. “Voor de een ben ik een terrorist. Voor de ander een vrijheidsstrijder. Als je die vraag stelt wie ik ben aan een Amerikaan of een doorsnee Nederlander of een VVD-er, dan zeggen ze: ’Hij draagt een baard, draagt zijn broekspijpen boven zijn enkel, schreeuwt Allah-Akbar als hij vuurt, dus is het een terrorist’. Ik hoop dat ik een lang leven tegemoet ga, vruchtbaar en in gehoorzaamheid van mijn schepper en dat ik voor veel nut kan zijn voor de islamitische gemeenschap. En natuurlijk dat ik met het martelaarschap mijn leven afsluit. Een kogel in mijn hoofd, ideaal einde voor mij”.