‘Showgirls’ in lijst van slechtste films ooit

04-07-2014 07:53

Het erotische drama Showgirls van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven behoort tot de 25 slechtste films van de afgelopen 25 jaar. Dat staat in de nieuwe editie van het Britse magazine Empire. Het gezaghebbende filmblad heeft de lijst met grootste flops opgesteld ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan.

Showgirls, dat gaat over een meisje dat in Las Vegas carrière wil maken als danseres, staat in de lijst op de 25e plaats. “Dit bijna mythische circus van softcore kitsch doet het tegenwoordig erg goed als komedie”, stelt het blad. Als meest idiote scene wordt de seksscène van hoofdrolspelers Elizabeth Berkley en Kyle MacLachlan bij het zwembad genoemd ‘waarin ze zich voortbewegen en klinken als geëlektrocuteerde zeeleeuwen’.

Het drama van Verhoeven werd in 1995 al heel slecht ontvangen, maar heeft inmiddels een cultstatus verworven als een van de beste slechte films ooit gemaakt. Showgirls won vier Razzies, de prijzen voor slechtste Hollywoodproducties van het jaar, waaronder die voor slechtste film, regie en duo (‘voor iedereen die in deze film met een ander persoon in beeld verschijnt’). Verhoeven was de eerste regisseur ooit die de prijs daadwerkelijk ophaalde.

In de lijst met grootste flops van de afgelopen kwart eeuw van Empire staan verder onder meer Batman & Robin (met George Clooney en zijn heldenkostuum met overdreven grote tepels), Battlefield Earth (de sf-liefdesverklaring aan de Scientology Church die John Travolta maakte) en Movie 43 (een komedie waarin een legioen aan Hollywoodsterren grappen maakt over incest, bestialiteit en poepseks).

(BuzzE)