VVD komt met initiatiefwet tegen ‘bijstandstoerisme’

04-07-2014 10:17

De VVD komt met een initiatiefwet die moet zorgen dat Oost-Europeanen minder snel in aanmerking komen voor een uitkering. Dit schrijft RTL Nieuws.

Polen, Bulgaren en Roemenen die naar ons land komen en werkloos thuis komen te zitten, vragen een uitkering aan. Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani doen ze hiermee een oneerlijk beroep op onze sociale zekerheden.

“Ik heb al in een eerder stadium de noodklok geluid over het zogeheten bijstandstoerisme,” aldus Azmani. Hij vreest dat het misbruik enorm zal toenemen als er niet wordt ingegrepen. “Nederland is geen luilekkerland. Handen moet je uit de mouwen steken en niet ophouden.”

De sociale zekerheid moet geen doel op zich worden voor migranten om naar ons land te verhuizen, vindt de liberaal. “De oplossing ligt voor de hand. Gemeenten moeten eerst aan de IND vragen of de nieuwkomer in Nederland mag zijn en mag blijven. Pas dan mag de gemeente een besluit nemen over de bijstandsuitkering.” Gemeenten mogen momenteel geen bijstandsuitkeringen weigeren aan nieuwkomers. Alleen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan dit doen.