Burgemeester Heerlen: Wietbeleid is ‘crimineel monster’

07-07-2014 07:36

Burgemeester Paul Depla van Heerlen uit vandaag in de Volkskrant scherpe kritiek op het wietbeleid van het kabinet. “De drempel om de wietcriminaliteit in te gaan is nooit zo laag geweest. Je hoeft maar een zolderkamer te hebben en je kunt beginnen. We hebben een crimineel monster gebaard dat zijn tentakels steeds verder uitslaat in stadswijken en dorpen”, stelt Depla.

De Heerlense burgervader pleit samen met tientallen andere burgemeesters voor regulering van de wietteelt: gedoog niet alleen de verkoop in coffeeshops, maar ook de teelt van de softdrug.

Heerlen is al bezig om een plan uit te werken voor een wietplantage om alle coffeeshops in Limburg te bevoorraden.

Gereguleerde wietteelt heeft ook een gezondheidsvoordeel, vindt Depla. De overheid kan dan immers de kwaliteit van de wiet controleren en toezien op het gehalte van de werkzame stof THC in de drug. Een te hoog gehalte kan leiden tot psychoses.

De burgemeester van Heerlen mist in de hele discussie daarom de inbreng van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. “Cannabisbeleid gaat over volksgezondheid, net als alcoholbeleid. Van Rijn, laat je toch eens horen. Gereguleerde wietteelt is beter voor de volksgezondheid”, zegt Depla in de krant.

Depla vindt het onacceptabel dat er nu geen enkele kwaliteitscontrole is op de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd. “Niemand weet wat erin zit, omdat het illegaal wordt gekweekt en door niemand wordt gecontroleerd.”

Staatssecretaris van Rijn liet weten dat hij samen met Opstelten werkt aan de invoering van een maximum aan het THC-gehalte in cannabis.