Binnenland

Rector VU gaat in discussie met Raad van Toezicht VU over zaak Karima Kourtit

07-07-2014 15:57

De Raad van Toezicht en het College van Bestuur van de Vrije Universiteit (VU) gaan binnenkort met elkaar in discussie over de zaak Karima Kourtit. Dat blijkt uit een door  rector magnificus Frank van der Duyn Schouten verzonden email. Dit meldt onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten op zijn website

Vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de VU is Eduard Klasen, iemand die zich in de jaren negentig al bezig hield met het aanpakken van wetenschappelijke fraude. Ook was Klasen medeoprichter van het LOWI, een beroepsorgaan dat bescherming biedt aan zowel klager als beklaagde, zo meldt Kolfschooten.

Dat uitgerekend  de VU de eigen regeling op het gebied van bescherming wetenschappelijke integriteit tot drie maal toe weigerde te volgen in de zaak Karima Kourtit zal Klasen op z’n minst in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Een ‘discussie’ tussen de Raad van Toezicht en de rector van de VU lijkt hard nodig. Want inmiddels is de zaak Kourtit flink uit de hand aan het lopen.

Zelfplagiaat

Zo wist Kolfschooten woensdag nog in NRC Handelsblad te melden dat “de redactie van het vaktijdschrift Review of Economic Analysis (RoEA) twee wetenschappelijke artikelen blijkt te hebben teruggetrokken vanwege zelfplagiaat”.

Het gaat daarbij om publicaties van professor Peter Nijkamp (voormalig promotor van Kourtit) alleen en om publicaties van Nijkamp met Kourtit en VU-econoom Frank Bruinsma als co-auteur.

RoEA wilde volgens NRC niet reageren op vragen van de courant. Ook Nijkamp, Kourtit en Bruinsma wilden niet op vragen reageren.

Op de vraag van NRC of de omstreden promotie van Kourtit, die op 25 juni jongstleden plaats had, ook was doorgegaan als men toen had geweten dat RoEA publicaties op grond van zelfplagiaat had ingetrokken wilde de VU geen antwoord geven.