Sisi: journalisten hadden nooit berecht mogen worden

07-07-2014 09:22

De Egyptische president Sisi heeft gezegd dat de journalisten die eind vorige maand werden veroordeeld, nooit berecht hadden mogen worden. Dit stelde hij tegenover enkele journalisten, meldt de NOS. Volgens de president zijn de veroordelingen “heel negatief” voor de reputatie van Egypte en de betrekkingen met andere landen.

Eerder zei Sisi nog dat hij zich niet bemoeit met rechterlijke uitspraken. Nu komt hij daarop dus terug. Hij zegt dat hij had gewild dat de journalisten direct het land waren uitgezet.

Drie journalisten van al-Jazeera tot tien jaar celstraf opgelegd voor samenzwering tegen Egypte en de hulp aan terroristen. Ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes werd bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Zij wist voor het proces, samen met enkele andere journalisten, het land te ontvluchten.

Volgens critici handelde het om een schijnproces waarbij Egypte probeerde de media de mond te snoeren. Minister Timmermans riep de Egyptische ambassadeur op het matje om de kwestie.

Het is niet bekend of de uitspraken van de president invloed zullen hebben op de vonnissen.