Topoverleg burgemeesters over teruggekeerde jihadstrijders

07-07-2014 07:28

De burgemeesters van acht Nederlandse en drie Belgische steden komen dinsdagavond op een geheime locatie bijeen om te praten over de dreiging die uitgaat van het stijgend aantal teruggekeerde Syriëgangers op Europese bodem. Dit zouden er inmiddels zo’n 750 zijn, aldus het AD.

Het gaat om de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en nog een stad waarvan de naam niet bekend is gemaakt. Namens België is in ieder geval de burgemeester van Antwerpen aanwezig. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof schuift aan.

De burgervaders praten dus over de teruggekeerde jihadgangers. Ongeveer een kwart van de naar schatting drieduizend jihadstrijders die richting Syrië afreisden, is inmiddels weer terug. AIVD-baas Rob Bertholee: “Mogelijk zijn dat er zo rond de 750, in die orde van grootte moet je denken.”

Ook de bewindslieden van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en Fred Teeven overleggen morgen en overmorgen met hun Europese collega’s over maatregelen om het groeiende netwerk van Syriëgangers beter in beeld te krijgen.